Myynnistä riittää kursseja, ajatuksia, prosessikuvauksia – sekä teoriaa että käytäntöä. Varsinkin yritysmyynnistä, missä käynnille lähdetään usein asiakkaan tiloihin ja kyseessä on oikea myynti, eikä vaikkapa luukulta suoritettava jakelu asiakkaan tullessa itse ostamaan.
Päivän kuva aiheesta, Facebookista imuroitu, havainnollistaa erinomaisesti sinnikkyyden merkityksen myynnin onnistumisessa:
Mutta onko tämä totta? Lähes kaikki myynti tulee viidennen kontaktin jälkeen? Testaa itse, koska asiasta ollaan niin montaa mieltä. Esimerkiksi tämä Jani Virtasen kirjoitus on minusta myös totta – digitaalisella aikakaudella vertailu ja muu ostosuppilon alkupään toiminta halutaan suorittaa verkossa, eikä myyjän kanssa. Myyjä halutaan tavata vasta sitten, kun hänen tuotteensa palveluineen, hänen yrityksensä ja ehkäpä jopa myyntihenkilökin on etukäteen hyviksi todettu. Tässä mallissa yksi tärkeimmistä myyntikanavista on Google, kontaktipintana toimii verkkosivusto, varmistuskanavana sosiaaliset mediat ja transaktio jää myyjälle – tai sekin hoidetaan verkossa. Entä onko tämä malli sitten riittävä? Ei minusta, koska ainakaan itse en saa tarpeeksi yhteydenottoja ulkoa. Siispä onnistunut cocktail syntyy varmasti tinkimättömästä asenteesta, huolella valituista kohderyhmistä (jolloin he eivät koe tulevansa ahdistelluiksi, eli segmentoinnin pitää perustua tarpeeseen ja sopivaan tilanteeseen) ulospäin suuntautuvassa myyntityössä ja hyvästä digitaalisesta ”pitkästä siimasta” sopivine syötteineen ja oikean kokoisine koukkuineen.
Vastaa