Keskeyttävä mainonta ärsyttää?

Mainonta voidaan jakaa eri tavoin ryhmiin. Tällaisia ryhmiä ovat keskeyttävä mainonta, ei-keskeyttävä mainonta, push-mainonta (työntö)  ja pull-mainonta (imu mainostajaan), lupaperusteinen ja luvaton, kohdistettu ja kohdistamaton yms. Yksi jakoperuste voi olla mainonnan ärsyttävyys ja nyt näyttäisi siltä, että suoraan omaan päätelaitteeseen tuleva, käynnissä olevan tilanteen keskeyttävä mainonta on ärsyttävää. Mikä yllätys :)! Asiaa on tutkinut Aalto Yliopiston Kauppakorkeakoulun Kari Elkelä.

”Markkinointiviestinnän kanavapreferenssit kuluttajilla” -väitöskirjassa selvitettiin, mistä tarjolla olevista markkinointiviestintäkanavista kuluttajat pitävät eniten, mitkä tekijät vaikuttavat kanavien mieluisuuteen ja miten preferenssit ovat viime vuosina muuttuneet. Väitös on ladattavissa tästä linkistä. Karin tiivistelmästä ote in English: ”The results show that the most preferred marketing communication channels for consumers are newspapers, Internet search services, and catalogs or leaflets, which are all anonymous information search channels. Sales phone calls and text messages, which both are personal reception channels, were in turn considered the most disagreeable channels.” Eli printtilehdissä olevat ilmoitukset eivät ärsytä, hakukonemarkkinointi ja muut hakemistot ovat myös vihreällä vyöhykkeellä, mutta huonoja ovat sitten telemarkkinointi ja tekstarit.

Haastan Karin tulokset osittain, sillä minusta erittäin hyvään asiakassuhteeseen perustuva, tarkkaan kohdistettu mainonta ei ärsytä sen enempää tekstareina, suorina puheluina tai sähköpostinakaan, varsinkaan jos lupa siihen on ja sisältö ensiluokkaista. CRM-ajattelu kannattaa siis :).

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: ,
Kategoria(t): Asiakkuudenhallinta (CRM), Hakukonemarkkinointi (SEM), Mobiilimarkkinointi, Yleistä myynnistä ja markkinoinnista
5 comments on “Keskeyttävä mainonta ärsyttää?
 1. Kari Elkelä sanoo:

  Kiitos haastamisesta. Ongelmana näyttää kuitenkin olevan se, että kuluttajat joutuvat kohtaamaan paljon huonoja kohdistuksia ja suhtautuvat sen takia periaatteessa epäilevästi henkilökohtaiseen kohdentamiseen. Silloin tottakai tykätään, kun kaikki mätsää.

 2. Julia Friman sanoo:

  Kirjoitin itsekin postauksen juuri samasta aiheesta ja päädyin hyvin saman tyyppisen lopputulokseen kuin sinäkin.

  Silloin kun markkinointiviestin sisältö on asiakkaalle aidosti hyödyllistä, viesti halutaan saada varmasti perille. Tällöin esimerkiksi mobiili on loistava kanava tavoittavuutensa puolesta.

  Olen Elkelän kanssa samaa mieltä siinä mielessä, että heikosti suunniteltu sisältö tosiaan koetaan ärsyttävänä. Lisää pohdintaa ja keskustelua aiheesta löytyy täältä http://bit.ly/O0lic3

 3. Julia Friman sanoo:

  Kirjoitin itsekin postauksen tästä samasta aiheesta ja päädyin saman tyyppisen lopputulokseen kuin sinäkin.

  Jos markkinointiviestin sisältö on asiakkaalle aidosti hyödyllinen, halutaan viesti varmasti saada perille. Tällöin mobiili on sopiva kanavan sen erinomaisen tavoittavuutensa puolesta.

  Elkelän kanssa olen kuitenkin siinä mielessä samaa mieltä, että heikosti suunnitellut mobiilikampanjat ärsyttävät. Lisää pohdintaa ja keskustelua aiheesta löytyy täältä http://bit.ly/O0lic3

  • Ampiiri sanoo:

   Karin tulokset ja näkemykset ovat varmasti aivan oikeita, mutta tällaisen tunteitakin herättävän asian käsittely on syytä pitää laajana ja monipuolisena. Mediallakin on tapana julkaista vain otteita tyyliin ”keskeyttävä mainonta ärsyttää aina”, vaikka tämä ei pidä paikkaansa. Esim. itse sain Vianorilta kohdistetun sms:n renkaiden vaihdosta ja pidin sitä loistavana palveluna. Myös markkinoinnin (mainonta on pala sitä), viestinnän, asiakaspalvelun ja myynnin erilaisuudet tulee huomioida. Ihan itsestään selvää asiaa, mutta itse reagoin tähän lähinnä siksi, että pidän tällaisista väikkäreistä, mutta haluan aina levittää myös laajempia näkemyksiä kuin mitä media tekee. Mielenkiintoista on kytkeä tähän keskusteluun myös mainonnan teho: ärsyttävä viesti voi tehota tai brändi jää mieleen. Jenkit sanovat historiallisesti ”any publicity is good publicity”.

 4. Heikki sanoo:

  Tämä väitöskirja on täynnä mielenkiintoista materiaalia ja erilaisia näkökulmia. Taatusti lukemisen arvoinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: