Facebookin uudistukset ja yksityisyys

Viime viikkoina on kuultu monenlaista Facebookin suunnalta. Uutta ilmettä, uusia toimintoja ja lisää liitännäisiä tulee lokakuun alussa, joten nyt on minusta selkeästi uudelleenarvioinnin paikka käyttäjäasetusten ja palvelun käytön suhteen. Katso tästä ensin tämän f8-ryhmän tuotokset ja toinen asiaa englanniksi kuvaava artikkeli löytyy tästä. Kuvauksia siis näistä tuoreista uudistuksista. Facebookilla on muuten aiheesta myös markkinointivideo.

Ydinmuutoksia: 1. Ryhmät. Käyttäjä voi muodostaa kavereistaan erilaisia ryhmiä. Samaa tapaa tarjoaa Google+. Ryhmän uutisvirrassa näkyvät vain ryhmän henkilöiden toiminta, kuten päivitykset. 2. ”Uutisnauha” on uusi ominaisuus, mihin kaverien toiminnot päivittyvät reaaliaikaisesti. Näin varsinaiseen uutisvirtaan tulevat Fb:n tärkeiksi arvioimat toiminnat ja päivitykset. 3. Seuraaminen. Julkisia sivuja ja käyttäjiä voi ”seurata”, kun entinen termi oli ”tykkääminen”. 4. Tunnetiloja on tullut lisää. Tykkääminen säilyy, mutta sen rinnalle ovat tulleet ”kuuntele”-, ”katsele”- ja ”lue”-painikkeet. Lisääkin voi vielä tulla, kuten ”en tykkää”. 4. Sovellukset pyytävät jatkossa lupaa enää yhden kerran käyttäjän tietojen jakamista koskien. Ennen lupaa kysyttiin joka kerran. 5. Ulkoasu muuttuu ja keskeisempiä elementtejä jatkossa on ”aikajana”, johon kootaan käyttäjän päivitykset, videot ja kuvat.

Mitä tietoturvaan tai yksityisyyden suojaan tulee (en kuitenkaan väitä niiden olevan huonolla tolalla Fb:ssä) Facebook myöntää mm. seuraavansa jatkossa henkilöiden verkkovierailuita uuden sovelluksensa avulla siten, että Fb voi jakaa saamansa tiedon kyseisen henkilön profiilissa mitään kysymättä. Tämä pätee kylläkin vain sivuihin, joissa on Fb:n ”jaa”- tai ”suosittele”-nappi ja onneksi toiminnon voi laittaa pois päältä. Mutta moniko niin osaa tehdä? Toiminta perustuu evästeisiin ja Fb ei poista niitä, vaikka henkilö kirjautuisi palvelusta ulos: profiili voi siis täydentyä, vaikka palvelu olisi kyseisen henkilön osalta sillä hetkellä kiinni. Scary!

Miten torjua uhat, sillä kaikkea tiedonkeruuta ei oma kielto poista? Tässä Lifehackerin jakamassa artikkelissa on ainakin ohjeita in English ja MikroPC kuvailee samaa suomeksi tässä artikkelissa. Lisäksi selaimiin löytyy korjaussarjoja, kuten muitakin some-palveluita koskeva Priv3. Ghostery -niminen lisäosa on saatavissa Internet Explorer -, Firefox-, Safari-, Opera- sekä Google Chrome -selaimille. Ominaisuudet vaihtelevat selaimesta riippuen, mutta pääasiassa sovellus ilmoittaa käyttäjälle, kun jokin verkkosivusto aikoo välittää tietoa käyttäjästä jollekin toiselle palvelulle. Ghostery siis varoittaa myös muista käyttäjää seuraavista sivustoista kuin Facebookista. Firefox-, Chrome- tai Safari-selaimen käyttäjät voivat valita Ghosteryn lisäksi Disconnect -sovelluksen.

Summa summarum ohjeista: 1. Tutustu uudistuksiin ja mieti Facebookin paikka omalla kohdallasi 2. Älä vie Facebookiin sellaista tietoa, jota et hädän hetkellä voisi jakaa kaikille. 3. Käytä eri Internet-selainta Facebookin kanssa, kuin muuten. Välimuistin tyhjentäminen ja syötteiden hävittäminen auttavat jo jonkin verran. 4. Katso myös Fb:n käyttäjätilisi säädöt tarkasti 5. Älä tarjoa Fb:lle pääsyä kaikkeen mahdolliseen, kuten rinnakkaisiin some-palveluihin. Tarkoitan tällä esim. LinkedIn profiilin viemistä Fb:n liitännäisiin, kuten Talent.me. Minä en ainakaan halua sekoittaa töitä ja huvituksia keskenään ja vieläpä linkittää niitä ristiin globaalille markkinalle.

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with:
Kategoria(t): Sosiaalinen media

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: