Näkemys Nokiasta

Nokian tilanne on päivänpolttava puheenaihe. Yleensä en ota vahvasti kantaa yksittäisten yritysten asioihin, mutta Nokia on ollut Suomen helmi ja monella meistä on juuri tähän organisaatioon tai paremminkin sen brändiin ja tuotteisiin suuri rakkaus :). Rankkaa ja suoraa puhetta Nokiasta täällä http://communities-dominate.blogs.com/ ja viestihän on selvä: tuorein toimitusjohtaja Stephen Elop saattoi vauhdittaa radikaalisti Nokian Symbian-puhelinten myynnin alamäkeä puheillaan (erityisesti helmikuussa 2011) ”uppoavista lautoista” ja haukkuessaan Symbianin samalla ilmoittaen, että kuitenkin niitä pitää myydä vielä 150 miljoonaa kappaletta ennen siirtymistä Microsoftin Windows Phoneen. Yrityksen strategiasta voi olla montaa mieltä, mutta viestinnälliseltä kannalta katsottuna yhdyn kyllä yllä mainitun blogin kirjoittajan näkemyksiin: mitä järkeä on haukkua julkisesti nykyiset tuotteet, varsinkaan jos uudet eivät ole vielä edes piirustuspöydällä? Itse en haukkuisi tuotteitani koskaan ja suurissa strategisissa muutoksissa pitää myös viestinnän olla kantavaa, rakentavaa, kohteliasta ja kunnioittavaa. Viestinnän pitää tarjota silta muutoksen yli. Elop olisi siis voinut sanoa, että ”Nokia ja erityisesti Symbian elävät myllerryksen keskellä. Symbian on ollut tiennäyttäjä jo kymmenen vuotta ja se on edelleen älypuhelinten markkinajohtaja-alusta ja ominaisuuksiltaan parhaan integraation ”rautaan” antava, akkukestoltaan ylivoimaisia tuotteita tukeva järjestelmä. Olemme kuitenkin päättäneet siirtyä Microsoftin uuteen ekosysteemiin, koska…”

Voi myös olla, että Elopin viesti oli suunnattu myös omalle organisaatiolle ”kriisitietoisuuden” herättämiseksi. Julkinen kanava ei kuitenkaan ole tällaiseen paras mahdollinen.

Viestinnälliseltä kannalta katsottuna paljoa ei enää ole tehtävissä. Kaatunutta vettä ei kaivoon voi kantaa. Jatkossa Elopin esitykset tulee hyväksyttää yrityksen viestintäosastolla :). Mitä valittuun strategiaan tulee, niin ei voi kun toivoa parasta. Ehkä emme vain tiedä kaikkea tai sitten edessämme on historiallisen nousun tehneen yrityksen historian suurin romahdus, jota kauppatieteilijät tutkivat vielä vuonna 2050?

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: , ,
Kategoria(t): blogit, Yritysviestintä
2 comments on “Näkemys Nokiasta
 1. Ville Närhi sanoo:

  Ehkä Elop on muidenkin ajattelevien ihmisten kanssa tullut siihen lopputulokseen, ettei Symbian vain enää pärjää Androidin ja iOS:n rinnalla. Useita, kalliitakin Nokian malleja ovat vaivanneet hitaus, kaatuilut, muistin vähyys ja hitaat päivitykset. On totta, ettei omia tuotteita tulisi mollata ellei oikeasti olla tiedostettu että moka ollaan tehty. Tässä tapauksessa moka ei kuitenkaan ole johtunut Elopista joten kaipa hän uskoo saavansa sanoa mitä haluaa.

  Itse en jää kaipaamaan Symbian-puhelimia lainkaan, niin paljon niiden kanssa on ollut ongelmia että suorastaan raivostuttaa millaista hintaa olen maksanut esimerkiksi N97 Ministä joka ei edes toimi oletetusti!

  Minun puolestani Elop puskekoon Microsoft-evankeliaan läpi sillä se Nokian vielä pelastaa, jos pelastaa.

  • ampiiri sanoo:

   Hei. Ehkä näin, mutta tulkitsin asiaa kuitenkin kirjoituksessani enemmän viestinnälliseltä kannalta ja siinä ei kyllä ole onnistuttu. Tuotteiden tilanne on sitten toinen tarina ja jos niihin jotain sanoisin, niin kyllä ongelmia on Symbianissa ollut ja myös laitteiden fyysisessäkin laadussa. Mutta nyt möisin N9-mallia (Meego tai oikeammin Maemo Harmattan) globaalisti ja pitäisin projektin elossa myös Windows-kaudella…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: