Katsausta mobiilimarkkinoinnista

Mobiilimarkkinointi on lähtemässä selvästi paremmin lentoon, koska mobiili ottaa muutenkin vallan Internetin käytöstä ja markkinointi kasvaa käytännössä samassa suhteessa. Vuonna 2014 mobiilin Internetin käyttö ylittää Microsoftin mukaan pöytäkoneiden kautta tapahtuvan nettikäytön.  Faktoja: 1. Jo nyt puolet hauista tapahtuu mobiililla ja Google onkin alan kovin peluri. 2. Noin 86% kuluttajista käyttää mobiilia katsoessaan TV:tä, ainakin Yhdysvalloissa. 3. Mobiilitagit ovat tulossa kovaa vauhtia; Yhdysvalloissa jo 29% kuluttajista haluaa skannata puhelimellaan kuponkeja saadakseen kaupallista hyötyä. 3. Facebookin käyttäjistä jo 1/3 käyttää tätä sosiaalisen median yhteisöpalvelua mobiililla. 4. Kuluttajat tuntuvat olevan valmiita ilmiantamaan sijaintinsa saadakseen palveluita ja tarjouksia, esim. Foursquarea käyttämällä. 5. Älypuhelinten määrä kasvaa valtavaa vauhtia. Summa summarum; mobiilin ympäristön kehitys ja Internetin käyttötavat tukevat mobiilimarkkinoinnin vahvaa kehittymistä! Tähän mennessähän se on ollut lähinnä erilaisia tekstiviestipalveluita, maksamista ja mobiilia näyttömainontaa (lähinnä applikaatioiden sisällä olevia mainoksia varsinkin niiden maksuttomissa versioissa). Lisää käyttöalueita löydät Steam Communicationsilta, Labyrintiltä ja Fonectalta. Huom. jos mukaan lasketaan tabletit, kuten Appleen iPad, niin markkinoinninkin ratkaisut monipuolistuvat valtavasti. Itse uskon vahvasti asiakkuudenhallinnan nousevan mobiilipalveluiden keihäänkärkeen, vaikkapa käsitteellä ”sosiaalinen CRM” ja mobiilin päätelaitteen hyödyntämisen ja mobiilipalveluiden tuovan tähänkin valtavasti lisäarvoa.

Nokia on aina suomalaisia kiinnostava alan peluri. Yhtiö on nyt siirtymässä Windows Phoneen (sen Mango-versioon ja tietysti alustan tuleviin versioihin) älypuhelintensa käyttöjärjestelmänä. Tämä tuskin on kenellekään uutinen, mutta kovin paljon ei ole puhuttu mobiilimarkkinoinnin kehittymisestä tätä kautta. Nokialla on kuitenkin valtava jakelukanava ja uskoakseni edelleen kykyä lanseerata menestystuotteita ja palveluita. Nokialle syntyy ehkäpä merkittävääkin tulovirtaa Microsoftin tuella (ja päinvastoin, katso myös  Microsoftin mobiilimainonta. ) myös mobiilimarkkinoinnista ja meille markkinoijille (ja kohderyhmille) uusia mahdollisuuksia. Miten? Windowsiin on saatavilla Applen iPhonen ja Androidin tapaan kolmannen osapuolen kehittämiä applikaatioita (ohjelmia) Windows Phone Marketplacen kautta, johon Nokian Ovi ilmeisesti liitetään. Ohjelmia onkin jo kymmeniä tuhansia ja monet näistä sisältävät kolmansien osapuolien markkinointia, Applen ja Androidin sovellusten tapaan. Mutta muustakin on kyse, sillä Microsoft lupailee uuden ympäristönsä integroivan myös Xboxin, pöytä-Windowsin ja Windows Live Messengerin mukaan ekosysteemiin ja Nokiakin keksii varmasti jotain omille asiakkailleen. Kokonaiseen ekosysteemiin on mahdollista upottaa tehokkaasti markkinointia, jolloin kuluttaja tavoitetaan ”maalla, merellä ja ilmassa”. Lisäksi osa applikaatioista on itsessään markkinoinnillisia, vaikkapa ohjelma sähköpostimarkkinoinnin käynnistämiseen vain mobiililla päätelaitteella. Erilaiset pilvipalvelut tuovat myös monenlaisia mahdollisuuksia markkinointiinkin.

Windows Mobilen uusin versio on siis nimeltään Mango ja se vaikuttaa varsin hyvältä. Mango julkaistaneen 1.9.2011 ja Nokian ensimmäistä mallia odotellaan markkinoille lokakuussa 2011. Tässä linkki erään kehittäjän bloggaukseen aiheesta, toki kehittäjän silmin, mutta sitä kautta saamme tuntumaa myös tämän alustan ominaisuuksiin. Uskon, että Nokia onnistuu tuomaan ulos kymmeniä Windows- älypuhelimia jo vuonna 2012 ja että nämä saavat jalansijaa sekä kuluttaja- että yritysmarkkinoilla. Odotellaan mielenkiinnolla, mitä tämä merkitsee markkinoinnissa ja viestinnässä.

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: , ,
Kategoria(t): Mobiilimarkkinointi, Yleistä Internet-markkinoinnista ja verkkomedioista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: