Internetin teknologioista ja käsitteistä kiinni?

Tuotteita ja palveluita kaupallistavan ammattilaisen tulee harvoin ymmärtää Internetin teknologioista kovin paljoa, ainakaan yksityiskohtaisesti. Itseäni ekonomina on kuitenkin auttanut tästäkin aiheesta riittävien tietojen saaminen. Kaikkihan on jo verkossa, tai ainakin matkalla sinne, ja omaan tiimiin kuuluu nykyisin usein projektipäälliköitä, verkkograafikoita, ohjelmoijia ja analyytikkoja.

Mitä näistä asioista sitten pitäisi osata ja juuri nyt? Nyt erityisen mielenkiinnon kohteena, teknologisesti ajatellen, ovat videoteknologiat, julkaisujärjestelmät, avoin lähdekoodi, roskapostisuodattimet, käyttöjärjestelmät (OSX, Windows 7, Linux), hakukoneet, Internet-selaimet, sosiaalisen median teknologiat (semanttinen Web) ja mobiilien päätelaitteiden käyttöjärjestelmät ja käyttöliittymät (Android, iOS, Symbian, Windows 7 Mobile). Monet markkinoijillekin suunnatut artikkelit vilisevät termejä kuten HTML5, Googlen algorytmit, URL, Domain, CSS, MS Silverlight, Ajax, Java, PHP, Flash, Api, MySQL ja Apache. Jonkinlainen käsitys tästä sekamelskasta on siis varmasti tarpeen. Lisäksi markkinoijan tulee mielestäni sisäistää erilaiset toimintamallit, kuten asennettavat ohjelmistot ja pilvimalli (ohjelmistojen hyödyntämisessähän siirrytään enemmän ja enemmän vuokrasovelluksiin eli pilveen). Eikä unohtaa sovi ohjelmien käyttötaitoja (Office-perhe, Photoshop jne.)

Mistä kiinni aiheeseen? HTML:n peruskurssi auttaa varmasti alkuun, jos sellainen on jäänyt väliin. Samoin aikaisemmin mainittujen termien läpikäynti siten, että kokonaisuus hahmottuu. Tutki myös infrastruktuuria siten, että reitittimet, serverit, palomuurit yms. tulevat tutuiksi. Yksityiskohdat jättäisin teknisille asiantuntijoille, erityisesti serveripuolen asiat. Monista asioista markkinoinnin, myynnin ja viestinnän ammattilaiselle riittää minusta ”avaruuskuvat”, suhteiden käsittäminen ja itselle tärkeiden teknologioiden hyödyntäminen.

Tässä muutamia hyviä linkkejä aiheeseen:

Wikipedia. Katso täältä eri hakusanoilla mm. Internet, HTML, XHTML, XML, Java, PHP ja tietokannat.  Ja tärkeät käsitteet ja aihepiirit, kuten eri selaimet (Firefox, IE, Safari, Chrome/ Chromium, Opera), CRM, CEM, sosiaaliset mediat (MashUp erityisesti), mobiili-internet jne.  Flash on myös hyvä tuntea ja eri tiedostomuodot, kuten wma, txt, rtf ja pdf. Jotkut Wikipedian lähteistä ovat muuten vanhoja tai linkit kadonneet, mutta paljon perusteita löytyy!

– etsi oppaita vaikka googlettamalla. Monet koulutuslaitoksetkin tarjoavat näitä ilmaiseksi. Esimerkiksi tämä ohjeisto kuvaa kivasti  HTML:n perusteet.

W3 on hyvä lähde. Tämä globaali organisaatio, ”World Wide Web Consortium”, käsittelee kattavasti erilaisia verkkoon liittyviä standardeja. Täältä löydät myös selityksiä erilaisista teknologioista ja käsitteistä.

Webopediasta löydät kattavasti mm. netin teknologiset termit ja työkalut!

HowStuffWorks on oikea ”Eldorado” tekniikasta kiinnostuneille ihmisille. Täältä löytyy lähes kaikkea ruohonleikkureiden toimintaperiaatteesta Internet teknologioihin. Ihan hyvä palvelu, ja monet vastauksista ovat hyvin selkeitä.

– SlideSharesta löytyy esityksiä aiheesta kuin aiheesta. Tästä linkistä löydät erään esityksen sosiaalisista medioista teknologisesti tarkasteltuna. Katso täältä myös hakukoneoptimoinnin- ja markkinoinnin asiat.

– tutustu kunnolla Googlen tarjontaan. Gmail on hyvin suosittu, Google Docs nostaa suosiotaan, Google Ilmoitukset auttavat verkon ”pöhinän” seurannassa ja uutta tulee jatkuvasti. Google Analytics on muuten jokaisen digimarkkinoijan perustyökalu, ja siihen voit tutustua vaikkapa tästä linkistä. Hiukan tekniikkaa siis näistä myös!

Suomen Elektronisen kaupan yhdistys on verkkokauppiaan monipuolinen lähde. Verkkokauppiaan pitää ymmärtää myös tilaus-toimitusprosessiin liittyvät järjestelmät ja niiden tekniset perusteet. Tuote- ja palveluntarjoajat antavat infoa myös.

– ”tykkää” ja liity Facebookin ja LinkedInin ryhmiin ja sopivien organisaatioiden sivustoihin. Facebookia koskien kannattaa tutustua myös FBML:ään (Facebook MarkUp Language).

– valitse seurantaan sopivat blogit. Itse seuraan Seth Godinia, Dave Chaffeyta, Applea, Androidia, Mashablea (sieltä löytyy ihan oma osio tekniikasta) ja W3C:tä. Kotimainen Vierityspalkki antaa infoa markkinoijalle, mutta usein siellä käsitellään myös tekniikkaa, esimerkiksi julkaisujärjestelmiä.

– tutustu oman organisaatiosi järjestelmiin ja yksittäisiin ohjelmiin. Lähde myös rohkeasti mukaan sopiviin sisäisiin ja ulkoisiin koulutuksiin!

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: , , ,
Kategoria(t): Internet-teknologiat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: