iPad laitteena, palvelukonseptina ja markkinointivälineenä?

Applen iPadin lanseerauksesta on nyt puolisen vuotta. Hype on ehkä hiukan laantunut, mutta toisaalta laitteita myydään koko ajan, ja iPad on saanut ja saa vielä useita kilpailijoita, jolloin tällaisten nopeiden nettipäätteiden markkinoiden uskotaan kasvavan. Suomessa markkina on kuitenkin vasta kehittymässä, ja edes huippuluokan Apple ei pysty rakentamaan uutta tuotekategoriaa palveluineen kovin nopeasti. Applen tuntien hanke varmasti kyllä onnistuu. Jos et tunne laitetta, niin katso esittely vaikka tästä.

Ainakin alkuperäinen iPad on käytettävyydeltään sitä luokkaa, että sen saa auki muutamassa sekunnissa ja kaikki toimii, jolloin sitä räplätään varmasti sekä aamiaispöydässä, työmatkoilla, TV:n ääressä että vaikkapa luennolla. Moniajo puuttuu ja laitteen koko on iso kämmentietokoneeksi, pieni työtietokoneeksi, mutta toisaalta sopiva nopeaksi apuvälineeksi näiden muiden vehkeiden välimaastoon. Eli miksei välimuoto olisi tarpeen? Ja jos sisältöjä mietitään, niin normaalin nettikäytön lisäksi ainakin aikakauslehti ja sanomalehti sopivat tällaiseen erinomaisesti.

Työtä kuitenkin vaaditaan ekosysteemiltä, ennenkuin tämän kategorian palvelut ovat kohdallaan, sillä iPadia varten pitää suunnitella web-sivutkin erikseen. Löysin tästä aiheesta Inspided Magin artikkelin otsikolla ”How iPad affects the way we design websites” ja Applen oman videon maaliskuulta 2010 (jolloin laite vasta julkistetiin virallisesti). Ruotsalaisen Bonnierin esimerkki löytyy tästä videona. Ja tänään, eli 1.10.2010, Otavamedia siirtyy Suomen Kuvalehdellä iPadin aikaan.

Mitä tästä laitteesta on iloa markkinoinnissa? Varmasti paljonkin! Tällainen tehonäyttö, joka oikeastaan on siis ensisijaisesti sähköisten lehtien lukemiseen tehty, muuttaa ainakin printti-mainonnan ja uudistaa varmasti netin display-mainonnan (mm. bannerit). Nimittäin jos laitteen kautta luettava aikakauslehti pitää sisällään esim. automainoksen, niin onhan mainonnan sisältö, interaktiivisuus, teho yms. varmasti sitä luokkaa, että perinteinen printtimainos tuntuu hyvin köyhältä rivi-ilmoitukselta. Perinteiseen netin display-mainontaan verrattuna iPad-mainonta voidaan rakentaa paremmin median sisään, ja kosketusnäyttö laajennusmahdollisuudella luo aivan erilaisen kokemuksen, kuin määrämuotoinen netti-mainos perinteisellä koneella katsottuna. Mainoksiakin pystyy käsittelemään siis!

iPadin omat applikaatiot muuttavatkin sitten jo enemmän, mutta osa niistä muistuttaa varmasti perinteisiä web-sovelluksia tai iPhonen ohjelmistoja. iPhonen ohjelmistot (satoja tuhansia) toimivat muuten suoraan iPadissa. iBookstore tuo kirjakaupan iPadiin, joten laite on suora kilpailija myös Amazonin Kindlelle. Amazon kertoi aikaisemmin (27.8.2010), että kesän aikana sähköisten kirjojen myynti ylitti kovakantisten myynnin (Tietoviikko)!

Mielenkiintoista oli lukea keväisen Dna:n ja Sanoma-konsernin Welho-kaupan yhteydessä Sanoman TJ:n Reijo Syrjäsen kommentit yhteistyön tulevaisuudesta. Esille nostettiin mm. tämä iPad. Mediatalot ja operaattorit seuraavat varmasti tilanteen kehittymistä hyvin tarkalla silmällä. Syytä onkin, sillä vaikka markkinamme on pieni, niin suomalainen on erittäin vahvasti nettiin sitoutunut myös ostoprosessiin liittyen (ja tästä löytyy mm. tämä tutkimuskin) ja tech-friikki. Sanoma on muuten lähtenyt Ilta-Sanomilla iPhoneen ja palvelu on samalla tehty ainakin osittain iPad-kelpoiseksi. iTunesista sekin löytyy, esim. tästä linkistä.

Lisää aiheesta löytyy myös tästä esityksestä ”Who is afraid of iPad”?

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: ,
Kategoria(t): Yleistä Internet-markkinoinnista ja verkkomedioista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: