Mitä iloa yritykselle on sosiaalisista medioista?

Keräsin koosteena muutamia linkkejä ajankohtaisiin artikkeleihin otsikon aiheesta. Tavaraa maailmalta löytyy pilvin pimein, mutta tässä alla mielestäni muutamia hyviä näkemyksiä hiukan erilaisista näkökulmista asiaa lähestyen.

Yritykselle sosiaaliset mediat luovat mahdollisuuden asiakaspalveluun kohderyhmien kanssa. Lisäksi some-ratkaisuilla voidaan tehostaa hakukonenäkyvyyttä, asiantuntijuutta, kehittää tuotteita ja palveluita yhdessä kohderyhmän kanssa ja rakentaa brändiä.

1. Yritys, kuluttajat haluavat osallistua (Dagmarin tutkimus, katso tästä).

Eli pieni palkinto tai arvonta ei riitä esim. yrityksen tai sen tuotteen ”tykkäämiseen” ainakaan pitkällä tähtäimellä. Yrityksen on otettava kuluttaja mukaan vaikkapa uuden tuotteen suunnitteluun, sen kannattaa lanseerata valitulle joukolle uutuudet ensin, keskustella kohderyhmän kanssa puhtaan kampanjoinnin sijaan yms.

Ja tätähän nyt tekee mm. Nokia (katso artikkeli tästä), jonka tuotteiden kehittäminen ei ehkä onnistu kyllä ihan tavalliselta kuluttajalta (luulisi ideoinnin menevän helposti applikaatioihin).

2. Verkkokauppa nousuun sosiaalisen median tuella?

Asiakkuusmarkkinointiliiton tutkimusraportin mukaan sosiaalisten suhteiden helppo ylläpito, suosittelun helppous ja tiedonvaihdon nopeus verkossa tekevät verkko-ostamisesta arkipäiväisempää. Myös mobiiliselailun lisääntyminen, ja siihen liittyvä elämän muutos tuovat verkon entistä kiinteämmäksi osaksi kuluttajien arkea.

Lataa tutkimus tästä.

3. Lisää analytiikka Facebookiin!

Omniture And Facebook Ink Deal To Bring Analytics And Buying Tools To Social Marketing (2.3.2010). Katso tästä.

Analyysi on kaiken markkinoinnin menestymisen perusta. Hyvä, että tämä sektori kehittyy. Facebook kehittyy niin nopeasti, että yllä annetun linkin takaa löytyviä uutisia tulee lähes päivittäin.

4. Mutta mistä olikaan taas kyse?

Kuluttajan sisällön tuotannosta, yhteisöllisyydestä, online-elämästä, Internetin klustereista. Keskustelusta, ilmiantamisesta, suosittelusta jne. Esimerkiksi yrityksille Facebook tarjoaa mainonnan lisäksi hyvin useita mahdollisuuksia näkyvyyteen ja toiminnallisuuteen. Palveluunhan voi rekisteröidä yritykselle profiilin ja hankkia ”tykkääjiä” itselleen. Katso esim. Audin FB-sivusto, joka sai nopeasti kymmeniä tuhansia tykkääjiä. Lisäksi Facebookin avoin kehitysympäristö tarjoaa mahdollisuuden tuoda erilaisia sovelluksia osaksi yrityksen FB-sivuja ja parhaassa tapauksessa yrityksen tai sen tuotteen fanit markkinoivat itse yritystä ja sen tuotteita eteenpäin. Asiakkuusmarkkinointiliitto on muuten julkaissut tästä myös näkemyksen. Myös yritysten omilla nettisivuilla on mahdollista ottaa käyttöön erilaisia FB:n tarjoamia elementtejä ja palveluita, joista ehkä tärkein on mahdollisuus linkittää sisältöä näkyviin Facebookiin.

Yksi keskeinen tavoite markkinoijalle on sähköpostimarkkinointiin tarvittavien luvallisten kohderyhmien kerääminen ja hakukonemarkkinoinin tehostaminen.

Twitter ei ole Suomessa lähtenyt kovinkaan korkeaan lentoon, mutta mahdollisuuksia markkinoivalle yritykselle on paljon. Tyypillistä on, että yrityksellä on tili, jonka kautta voidaan seurata firman kuulumisia, kampanjoita ja tiedotteita. Yleinen on käytäntö Yhdysvalloissa, jossa asiakaspalvelu vastaa ja auttaa tähän suunnitellun Twitter -tilin kautta. Esimerkiksi ComCastCares -palvelu. On myös yrityksiä, joissa Twitteriä käyttää esimerkiksi yrityksen toimitusjohtaja ihan omalla nimellään ja persoonallaan ja tarjoaa seurantamahdollisuuden kenelle tahansa. Tuomalla persoona esiin yritykselle annetaan  inhimilliset kasvot ja tätä mallia tukee myös bloggaaminen. Yksi yleinen tapa on käyttää palvelua sisällön levittämiseen esimerkiksi ohjaamalla RSS-syötteen sisältö palvelun kautta julkiseksi.

IRC Galleria menettää jatkuvasti käyttäjiään Facebookille, mutta on kuitenkin keskeinen palvelu nuorten elämässä. Siellä mainostaminen on monessa tapauksessa ollut hyvin kannattavaa ja monimuotoista.

Vinkkejä:

– näin luot applikaation Facebookissa, katso tästä

– kertaa sosiaalisen median ydin videon avulla kahdessa minuutissa, “YouTube – What the HELL is social media

– katso tästä hyvä kuvaus suurimmista sosiaalisista medioista

Muissa artikkeleissani löytyy sitten lisää tästäkin aiheesta, mm. oman yhteisön perustamisen mielekkyydestä.

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: ,
Kategoria(t): Sosiaalinen media
2 comments on “Mitä iloa yritykselle on sosiaalisista medioista?
  1. Itse näkisin sosiaalisen median suurimpana hyötynä sen, että vanhoihin asiakkaisiin saa luotua yhä syvemmän ja paremman yhteyden.

    • ampiiri sanoo:

      Moi. Varmasti näin – monet fanittavat tuttuja, itse korkealle arvioimiaan brändejä ja monesti pohjalla on asiakassuhde. Mutta lisäksi muutakin on, esim. Audinkin Suomessa Facebookiin saamat massat tuskin kaikki omistavat Audia…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: