Muutamia olettamuksia alkaneelle vuodelle digitaalista markkinointiviestintää koskien

A. Digitaalinen markkinointi saattaa kasvaa vahvasti tänäkin vuonna, vaikka tuntuukin siltä, että kuluttajat eivät oikein kaikista digimedian mainosmuodoista enää innostu. Kuulemma 16% Internetin käyttäjistä klikkaa koskaan mitään banneria tms. IAB Finlandin  jo syksyisen tiedotteen mukaan kasvua viime vuoden kolmannella kvartaalilla oli  kuitenkin 6,4% ja uskoisinkin, että joulumarkkinointi on nostanut kasvuprosenttia vielä lisää.  Tulos on sikäli hyvä, että kokonaisuutta katsoen panokset markkinointiin ovat vähentyneet meneillään olevan taantuman aikana. Uskoisin, että hakukonemarkkinointi kasvaa edelleen, kuten myös sähköpostimarkkinointikin (jonka osalta ei tarkkoja lukuja ole saatavissa).  Sosiaalisen median hyödyntäminen kaupallisesti lisääntyy varmasti myös, sillä siinä on vielä tietynlaista trendikkyyttä. Tälle alueelle tulee syntymään vielä paljon kysyntää ja sen myötä tarjontaakin.

B. Verkkoläsnäololta vaaditaan enemmän. Oma pääsivusto on rakennettava vähintään samalle tasolle kuin muu viestintä, ja mieluummin vielä paremmaksi, sillä kukaan ei verkossa tue sivuston viestiä. Ei ole myyntihenkilöä selittämässä mitään, eikä tietoa ainakaan uuden käyttäjän tilanteesta (vaikka hiukan tietoa Snoobi tai Google Analytics yms. voivat tuodakin). Verkossa olet sitä, miltä sivustosi, läsnäolosi sosiaalisissa medioissa ja mainoselementtisi näyttävät.  Kokonaisjälki ratkaisee, vaikka toki jokaisen elementin on puhuteltava kohderyhmää yksinkin. Organisaation ilmeen ja pääviestin tulee olla huippukunnossa ja viesti tulee välittää verkossa tehokkaasti. Itse laittaisin ”hissipuheen” verkkosivustolleni, sillä aikaa verkossa vaikuttamiseen on usein vain muutamia sekunteja joten lyhyt hissipuhe on paras tapa avata dialogi. Tässä ajassa käyttäjä saa ensivaikutelman ja päättää jatkosta. Verkkoläsnäolon pitää kannustaa dialogiin, mahdollistaa trialogi (mukaan asiakkaan lähipiiri) ja vaikuttaa pitkäkestoisesti.

C. Asiakkuudenhallinnan ja asiakassuhdemarkkinoinnin merkitys kasvaa tänä vuonna. Tavat toimia nykyisten asiakkaiden kanssa kehittyvät. Varsinkin taantumassa ymmärretään nykyisen asiakkaan arvo – uusia ei ehkä tule samaan tahtiin kuin nousukaudella – ja kilpailijat pitävät huolen kirittämisestä. CRM siirtyy uuteen vaiheeseen, jossa syvällinen ymmärrys asiakkaasta korostuu ja segmentoinnin merkitys markkinointiviestinnässä kasvaa.

Viestejä kohdennetaan entistä tarkemmin todellisen asiakastarpeen, suhteen elinkaaren vaiheen ja asiakkaan ostokäyttäytymisen mukaan. On itsestään selvää, että asiakasta pitää osata lähestyä oikean viestin kanssa ja oikeaan aikaan, mutta nykyisessä pirstaloituvassa mediakentässä, monipuolisessa kanavaviidakossa ja yksilöllisyyden lisääntyessä asiakasta pitää hoitaa juuri oikealla kanavalla ja aloittaa suhde oikealta suunnalta. Reaaliaikaisuus tulee muuten olemaan suuri mahdollisuus ja haaste pian. Reaaliaikainen dialogi voisi olla vuoden suurin mahdollisuus.

D. Onko content (sisältö) edelleen kuningas? Kyllä, mutta context (asiayhteys) nousee vahvemmin mukaan. Hyvällä sisällöllä vakuutetaan asiakas ammattimaisuudesta, laadusta ja ehkä viihdytetäänkin häntä, mutta oikea tilanne ratkaisee pelin. Tämä liittyy suoraan kohtaan C. Rohkenen väittää että sisällön ja tilanteen avioliitto voi hyvin tänä vuonna. Molemmat antavat suoraa lisäarvoa asiakkaalle ja onnistuminen palkitaan kaupoilla.  Tuotantoyhtiöillä pitäisi tänä vuonna mennä hyvin, jos osaavat yhdistää osaamisensa teknologiaan ja CRM:ään. Video on kasvava markkinoinnin muoto tänä vuonna, jos yksittäinen alue pitäisi nostaa korkeammalle kuin muut. Onhan elävä kuva aina eri asia kuin still-kuva ja –teksti, mutta nyt tätä aluetta vauhdittaa myös yksittäiset globaalit menestystarinat.

E. Kaikelle edellisellä ja myös sille, mitä ei tässä mainittu, tarvitaan strategia. Kokonaisuuden haltuunotto. Haaste on ilmeinen, sillä moni markkinointiorganisaatio on nyt saneerattu ja omat resurssit riittävät yksittäisiin toimenpiteisiin, esim. kilpailijan toimintaan reagoimiseen ja tulipalojen sammuttamiseen. Rahaa ei myöskään ole kalliin mainostoimiston strategiaryhmiin tai ainakaan heidän ehdottamaan monikanavaiseen kanavamixiin. Väittäisin vuoden voittajiin kuuluvan sellaisen markkinoijan, joka pystyy rakentamaan ehkä pienemmistäkin eväistä kunnon illallisen omalla luovuudella ja SMARTeihin tavoitteisiin johtaen. Kunnon strategian ja siitä jalkautuvien taktisten toimenpiteiden kun ei tarvitse olla aina sitä kalleinta – fokusointi, luovuus ja mittaaminen auttavat kummasti. Push- ja pull-toimet ruotuun online- ja offline-alueiden kanssa matriisissa, tiukalla fokuksella ja huippuidealla, tuo voiton.

Tämä edellyttää, että  yrityksen kaikilla toiminnoilla on samat päämäärät ja yhteistyö on sujuvaa. Markkinointi, viestintä, tuotekehitys, myynti ja johto muodostavat  yhdessä yhden urheilujoukkueen. Yhdessä oivalletaan sitten myös integroinnin merkitys: sisäisesti ja ulkoisesti.

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: ,
Kategoria(t): Asiakkuudenhallinta (CRM), Hakukonemarkkinointi (SEM), Sähköpostimarkkinointi (email marketing), Sosiaalinen media, Yleistä Internet-markkinoinnista ja verkkomedioista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: