Miksi maksaisin sähköpostimarkkinoinnin ohjelmistosta?

Miksi maksaisin sähköpostimarkkinoinnin ohjelmistosta, koska ilmaisiakin löytyy ihan googlettamalla?

Sähköpostimarkkinointi tarkoittaa monelle spammia, toiselle hyvin toivottua viestintää. Jos kuluttaja tai yrityspäättäjä on oikeasti etsimässä jotain, voi päätöksenteko vaatia tuekseen nopean sähköisen kontaktin ja tähän sähköposti on usein paras keino. Toivotulle mailailulle on toki paljon muitakin perusteita, kuten kommunikoinnissa aina, esimerkiksi sähköiset uutiskirjeet, rekisterien tarkistukset, tiedotteet, asiakaspalvelun viestit yms. Nämä kaikki ovat hyvin tärkeitä asiakassuhteen hoitamisen onnistumiselle.

Monet organisaatiot kuitenkin tyytyvät lähettelemään sähköpostiviestejä satunnaisesti vaikkapa MS Outlookilla (ilman kunnollista html-sisällön tuotantoa, raportointia, kykyä käsitellä suurempia kohderyhmiä) tai etsimällä nopeasti jonkin ilmaisen (tai hyvin halvan) bulkki-email-markkinoinnin ohjelmiston verkosta. Näissä molemmissa tavoissa on kuitenkin suuret riskit, mutta nyt tässä tarinassa käsittelen ns. freeware-ohjelmistoja suhteessa pro-tason kaupalliseen sovellukseen. Tähän alle olen listannut useita syitä, miksi sähköpostimarkkinoinnin ohjelmiston tulisi olla korkealaatuinen. Ja laatu ja hinta kulkevat edelleen käsi kädessä.

1. Organisaatiolla on usein brändiin sijoitettua pääomaa tai sitä ollaan sijoittamassa sen rakentamiseen. Jokainen kontakti rakentaa brändiä, oli se sitten TV-spotti, myyntihenkilön tapaaminen, Web-vierailu tai sähköposti. Usein massamedioihin syydetään rahaa ja huolella suunniteltuja kaupallisia (tai ei kaupallisia) viestejä. Miksi pitäisi säästää satanen tai kaksi sähköpostin kohdalla, jos riskinä on vaikkapa viestin spam-leima tai heikko toimivuus? Väärässä paikassa säästäminen on yksinkertaisesti typerää. Kunnolliset tavoitteet perustelevat luotettavuutta ja laatua kaikissa toiminnoissa. Ilmaiset ohjelmistot säästävät ominaisuuksissa ja tuotteen kehitystyössä hyvin usein.

2. Viestin tulee mennä perille. Toimiminen roskaposti-suodattimien kanssa vaatii osaamista. Harva meistä edes perkaa ”junk-mail-kansioita” ja emme osaa kysyä toivottujen viestien perään, sillä monesti ilmaisen ohjelmiston käyttäjän viesti ei mene ollenkaan perille.  Lisäksi viestin tulee myös toimia lähettäjän nimen ja viestin avautumisen suhteen, sillä monet suomalaiset eivät avaa viestejä tuntemattomilta lähettäjiltä, vaikka lähettäjän osoitteen etuliite olisi tunnettukin brändi tai henkilö. Useat ilmaiset softat eivät salli vapaata lähettäjän nimeä ja/ tai ne brändäävät myös itseään lähettäjän avulla. Haluaisiko vaikkapa Marimekko lähettää asiakasviestejään tuotteen omistajan tai vaikkapa @yahoo.com- päätteellä?

3. Ilmaiset palvelut eivät useinkaan salli automaattisia markkinointilupien, rekisteröitymisten tai listalta poistumisen toimintoja. Esimerkiksi ”en halua enää postia jatkossa”- linkit kuuluvat useimmiten maksullisiin palveluihin, jolloin poistuminen on myös pysyvää. Minäkin olen yrittänyt poistua muutaman suomalaisen talousneuvojan listoilta jo kuukausia siinä kuitenkaan onnistumatta. Tällaisen tahon brändi on kyllä minun silmissäni aika alhaalla.

4. Näyttävän html-sisällön tulisi olla samalla tasolla (tai jopa korkeammalla, koska sähköpostissa ei ole viestiä positioivaa mediaa ympärillä), kuin vaikkapa Kauppalehteen tuotetun mainoksen tai hyvän tiimin luomien Web-sivujen. Usein ilmaiset softat antavat muutaman valmiin mailipohjan ilman lähettäjän omaa, räätälöitävää rakennetta tai ilmettä. Myös html-koodin laadun taso vaihtelee, mikä lisää sitten riskejä roskaposti-suodattimien kanssa pelatessa ja vähentää käytettävyyttä. Mobiililla maileja lukevat tulee myös huomioida varsinkin b2b-puolella.

5. Jos ohjelmisto maksaa sopivasti, on sen ominaisuuksien kehittämiseen käytetty usein paljon resursseja. Tärkeitä ominaisuuksia ovat hyvä raportointi, rajoittamattomat lähetettävien viestien määrät (monet ilmaiset ohjelmistot rajoittavat lähetettävien viestien määrää vuorokaudessa tai muulla ajanjaksolla), postituslistojen käsittely eri ohjelmistojen (kuten CRM) kanssa, kyky personoida viestejä ilman manuaalisia toimia, palautteen (bounce) hallinta yms. Tarkista nämä kaikki, jos suunnittelet sähköpostimarkkinointia vakavasti! Ja mieti myös tietoturvaa, sillä ainakaan avainasiakkaitani en antaisi minkään ulkomaalaisen kasvottoman palveluntarjoajan palvelimille edes hetkellisesti. Lisäksi sähköposti on kanavana terävä, jolloin pidemmät tarinat kannattaa jättää kampanjasivustolle. Miten tällaiset sivut sitten tuotetaan? Ottamalla mukaan kallis digi-firma? Hyvissä ohjelmistoissa voi olla ns. landing page- tuotanto mukana.

6. Saatko toiminnalle tukea? Ruokahalu kasvaa useimmiten syödessä tai kysymyksiä tulee. Ensimmäisessä tapauksessa kyseessä ovat useimmiten toiveet automatisoida viestiliikennettä, integroida kohderyhmät CRM:ään, saada apua sisällön suunnittelussa tai raportoida virheistä. On paljon eroa saada tukea paikan päällä verrattuna vaikkapa mailailuun rapakon taakse.

7. Kaikkien ohjelmistojen kanssa tulee olla tarkkana, sillä moni kakku on päältä kaunis. Monesti ilmaista (ja myös monen maksetun kansainvälisen) ohjelmistoa tarjoavan organisaation oma markkinointikoneisto hyödyntää asiakkaitaan esimerkiksi liittämällä asiakkaidensa viesteihin mukaan omia mainoksia, linkkejä tai ainakin nimen tyyliin ”Powered by XYZ”. Lisäksi olisin hyvin tarkkana omalle koneelle tai organisaation järjestelmiin asennettavan ohjelmiston kanssa, sillä tietoturvan riskit ovat suuret ja toimivuus testaamatta, ainakin omakohtaisesti.

8. Ilmaisuus päättyy usein tutustumisjakson jälkeen ja testiversio on monesti hyvin riisuttu. Tai sitten ilmaisen version viestimäärä on pieni.

9. Kotimainen toimija, varsinkin laajalla osaamisella varustettu tiimi, voi tukea myös SEO/ SEM-asioissa ja Web-analytiikassa. Sähköposti liittyy usein muuhun toimintaan, ja kaikkien toimien pitäisi olla linjassa keskenään. Joskus myös CRM-järjestelmän saa samalta toimittajalta, sähköpostimarkkinointiin suoraan liitettynä.

Jos joku tietää ilmaisen, tai lähes ilmaisen ohjelmiston, jolla kaikki ym. haasteet voitetaan, niin kertokaa, kiitos!? Olen testannut monia.

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: ,
Kategoria(t): Sähköpostimarkkinointi (email marketing)
2 comments on “Miksi maksaisin sähköpostimarkkinoinnin ohjelmistosta?
 1. Useilla ”oikeilla” palveluntarjoajilla on ilmainen houkutteluversio palvelustaan, näin myös email-markkinointipalveluissa. Niille on toki tyypillistä ”Powered by XYZ”-leima viesteissä, mutta en näe tuota kovin vakavana asiana varsinkaan pienemmän yrityksen tapauksessa. Sitten, kun kontaktien ja viestien määrä kasvaa tai on tarvetta integraatioille CRM:n jne., voi siirtyä maksetulle tasolle.

  Kaiken kaikkiaan ilmaispalveluiden käyttö businesstarkoituksiin isoissakin yrityksissä on nykyään kaikenlaisten maksuttomien sosiaalisen median palveluiden aikana tuiki tavallista. Vaikkapa Ciscolla on käytössä useita YouTube-kanavia.

  Jos tunnetun ulkomaisen palveluntarjoajan referensseihin kuuluu suuria yrityksiä, en katso niiden olevan erityisen epäluotettavia. Vai onko jollakulla tietoa siitä, että esim MailChimp tai Mad Mimi olisi jotenkin epäluotettava? Vainoharhaisuutta sanon minä, sillä mikä tekee suomalaisesta palvelutarjoajasta lähtökohtaisesti sen luotettavamman?

  Myöskääm ”mailailua rapakon taakse” en näe enää tänä päivänä kummallisena. Itsekin kävin pitkän keskustelun Skypellä erään Minneapolislaisen alan yrityksen toimitusjohtajan kanssa viime viikolla. Tosin heillä ei ole ilmaispalveluita.

  Suomalaisilta email-markkinointipalveluiden toimittajilta näkemissäni tarjouksissa aloitusmaksut (ei sisälly yhtään viestiä!) ovat olleet 750-2000 euron haarukassa. Ei sellaiseen viitsisi sitoutua kokeilematta ensin palvelua.

  • ampiiri sanoo:

   Moi. Ihan hyviä kommentteja. Tilanne, tarve ja omat resut ratkaisevat – joskus myös niin arkipäiväinen asia kun kielitaito. Minun kokemukseni mukaan yritysasiakas tarvitsee aika paljon tukea email-markkinoinnin alussa. Aihe on monesti vieras ja menee hiukan teknologian, markkinoinnin, myynnin ja viestinnän välimaastoon. Lisäksi useilla on markkinoinnin resut hyvin kapeat, näin ainakin pk-sektorilla ja tuntuu taantuma verottaneen entisestään myös pörssi-firmojen tiimejä. Jollekin riittää varmasti email-palveluntarjoajan standardi-mallinen template ja tunnukset palveluun, sitten homma lähteekin jo siitä. Mutta toiset haluavat räätälöidyt templatet, tukea sisällönsuunnittelussa (esim. uutiskirjeisiinkin on hyvä olla julkaisusuunnitelma), tukea omien rekisterien päivittämisessä ja hallinnassa (usein omat laskutusasiakkaat ovat suhteellisen kunnossa, mutta potentiaalirekistereissä onkin sitten laatu toinen), osaamista CRM-integraatioissa yms. ja tätä on kyllä helpompaa järjestää, jos partneri on kotimainen ja pääsee jopa paikalle. Lisäksi suomalaisilla varteenotettavilla email-pelureilla (Genisys ja GeniMail, eMailer, Postiviidakko) ei ole mitään isoja starttimaksuja, esim. Genisyksellä ei euroakaan ja template-tuotannot järjestyvät asiakkaan tarpeen mukaan hyvin edullisesti. Tämä keskustelu pätee kyllä muihinkin järjestelmä & palvelu-ratkaisuihin: valinnanvaraa on ja tarpeet ovat heterogeeniset, kuten käyttäjäkuntakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: