Sosiaalinen digimedia ja markkinointi, esimerkkejä

Yhteisöllinen Web, Web 2.0, sosiaalinen Web – kaikki oikeastaan saman asian määritelmiä hieman eri näkökulmista. Kyseessä on netin voimakas kehittyminen siten, että monista verkkopalveluista on luotu käyttäjän oman sisällön tuotannon ja oman julkaisemisen foorumeita. Tässä kehityksessä verkkopalvelu antaa alustan kuluttajien sisällön tuotannolle perinteisen oman one-to-many-mediasisällön tuottamisen eli kohderyhmille puskemisen sijasta. Käytetyimpiä suuren yleisön alustoja ovat Facebook, LinkedIn, YouTube, IRC Galleria ja MySpace. Ja ovathan verkkoelämään suuntautuneet palvelut, kuten SecondLife ja Habbo Hotel myös saman alueen palveluita. Myös blogit. Lisäksi hakukoneet ja erilaiset sisältöä integroivat yhdistelmät perinteisen median ja digitaalisten medioiden väillä ovat nykypäivää ja yhä suuremmassa määrin kiinni sos.verkkomedioissa.

Yhteisöllisyys on kuitenkin ikivanha ilmiö. Myös verkossa, sillä onhan koko Web ollut aina kanava myös kuluttajan omalle sisällöntuotannolle. On ollut sähköpostia, keskustelufoorumeita, erilaisia linkityksiä, myyntipalstoja ja ilmoitustauluja. Ja olihan Suomessakin lähinnä liike-elämän ihmiselle jo kymmenen vuotta sitten hyvin Facebookin kaltainen palvelu nimeltään Duuni.net. Moni alkuperäinen ”irkkaaja” on jo nelikymppinen eli tuokin kanava lähestyy jo kypsää vaihetta. Uutta on nyt oikeastaan se, että laajakaistan leviämisen myötä myös peruskuluttaja pääsee nauttimaan multimediasta ja ohjelmistoalan ja päätelaitteiden kehityksen myötä myös tuottamaan sitä – helposti ja kustannustehokkaasti. Globaalisuus on myös noussut todelliseksi mahdollisuudeksi. Aikamme ja narsistiseen asenteesen taipuva kuluttaja sopii myös tekniikan mahdollistamaan tilanteeseen: vielä kymmenen vuotta sitten harva meistä uskalsi laittaa työhistoriaansa verkkoon tai matkakuviaan – nyt tilanne on aivan toinen. Lisäksi nykyisin erilaiset verkon ”puskaradiot” mahdollistavat tuotteiden ja palveluiden arvioimisen kuluttajien kesken hyvin tehokkaasti – ja viesti leviää myös muutamalla hiiren klikkauksella mm. viraalimarkkinoinnin mallilla.

Mitä tämä merkitsee markkinoijalle? Sitä ainakin, että perinteinen puskeminen kohderyhmille, brändin ja maineen organisaatio-keskeinen hallinta ja myyntikanavien laajentaminen perinteisin tavoin ovat kohdanneet uusia, suuria haasteita.  Mutta toki myös aivan uusia mahdollisuuksia. Kuluttaja pystyy joko vahvistamaan markkinoijan sanoman verkossa tai tuhoamaan sen. Markkinoijan on siis ensinnäkin seurattava verkossa käytävää keskustelua, jotta ylipäätään tietää missä kuluttajien mielestä kyseisen firman kanssa mennään. Oikean suuntaista viestintää pitää myös ruokkia. On esimerkiksi aivan turhaa markkinoida ystävällistä ja nopeaa asiakaspalvelua, jos kuluttajien mahdollisesti hyvinkin laajalle leviävä viestintä toteaa kyseisen firman asiakaspalvelun olevan surkeaa. Tai matkakohteen markkinoija ei voi yhtään mitään sille, jos kuluttajat toteavatkin markkinoidun kohteen olevan ylikansoitettu, kyseisen hotellin nuhruinen ja palvelun heikkoa. Toisaalta mahdollisuus päinvastaiseenkin on ilmeinen: jos tuote tai palvelu ovat hyviä, voidaan ehkäpä pienelläkin alkupanoksella saada yhteisöt vahvistamaan markkinoitu sanoma ja myyntiin todellista potkua. Sähköposti liittyy usein kuvioon, joko käyttäjän erillisellä yhteisöstä riippumattomalla tilillä tai yhteisön sisäisellä sähköposti-kanavalla. Keskeistä on myös asiakkuudenhallinta, sillä markkinoijan tulisi jotenkin linkittää toiminnot, saatu palaute ja muu asiakastieto asiakkuudenhallintajärjestelmään (CRM) ja siihen liittyviin prosesseihin. Myös markkinoijan verkkosivusto tulee monesti rakentaa kokonaan uusiksi, uusia toimintamalleja tukemaan. Blogit ovat myös hyvä keino vahvistaa ja ohjata toivottua sanomaa. Jos puhtaasti kampanjointia käsitellään, niin oikeaan osuvalla konseptilla on mahdollista sitouttaa kohderyhmä niin paljon, että se osallistuu myös kampanjan muokkaamiseen ja viestin laajentamiseen, kuten jakeluunkiin.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Suosittelusta verkossa:

– katsokaapa RunToShop , kyseessä suomalainen palvelu joka rakentuu kokonaan kuluttajien suosittelulle

– tutustukaa myös Buzzadoriin

Hopottajat on lahtelaisen MBE-mainostoimiston innovaatio tai ainakin Suomeen lanseeraama palvelu

Videon hyödyntäminen:

VW:n ironiaa auton ”unpimp-idealla”

SAK:n rekrytointi-kampanja, personointia kuluttajan vastausten mukaan!

Volvo Monster.fi-rekrytointipalvelussa

Telian asiakaspalveluvideo, jossa sisäänrakennettuja info-osuuksia syvemmällä tiedolla

Samsungin led-video, joka on pyörinyt miljoonissa näytöissä ja edennyt globaalisti viraalin voimin

Yhteisöiden hyödyntäminen:

– Facebook-yhteisön hyödyntäminen (osana laajempaa markkinointimixiä), esim. Tupla-patukka ja R-kioski kotimaassa

Kuluttajan valjastaminen mainosten tuotantoon:

Frito Lay on hyödyntänyt kuluttajan animaatioita monipuolisesti

Dairy Milkin tarina joka jatkuu mm. näin kuluttajan tarinalla: jatko

Summa summarum:

– yhteisöt ovat elävä osa modernia markkinointia ja kuluttaja on saatava mukaan. Hänen keskusteluaan on myös seurattava.

– homma toimii sekä yritys- että kuluttaja-kohderyhmien kanssa. Yritysten työntekijätkin ovat kuluttajia ja päätöksenteko myös työasioissa perustuu usein markkinoilta elävästi löytyvään tarjontaan. Pirstaloituneet kuluttajakohderyhmät ovat monipuolisesti verkkoyhteisöissä, lapsista eläkeläisiin.

– markkinoijan on vähintään tiedettävä mitä hänestä verkossa puhutaan, mielellään vaikutettava siihen sopivasti ja aktivoitava kuluttaja ”brändin suurlähettilääksi”.

– blogit, videot, RSS, yhteisömarkkinointi, viraalimarkkinointi yms. ovat nykyisyyttä

– multimediaa mainoskampanjan sisältöön mielellään, kiitos! Joko sisällössä itsessään (esim. video-viraali YouTuben avulla) tai vaikkapa kampanjasivuilla (landing pages) tai miksei Facebookin fanitus sivuilla?

– luo organisaatiollesi kaikenkattava verkkonäkyvyys, ”digital footprint” ja muista, että oma Web-sivustosi on vain osa sitä!

– asiakaspalvelu, kampanjointi, jatkuva näkyminen, monikanavainen markkinointi, viestintä ovat saman tarinan osia eli hallitse kokonaisuus ja tunne kohderyhmäsi!

– perinteiset kanavat (printti, TV, radio) eivät ole kadonneet mihinkään, mutta ne eivät enää riitä yksin. Toki poikkeuksiakin löytyy.

– oma verkkosivusto on nostettava kuitenkin keskelle kontaktiverkkoa, asiakkaan ollessa ”jalustalla”. Jokin ”hunajapurkki” tarvitaan jonne trafiikkia ajetaan.

Taloudellinen puoli kiinnostaa kaikkia. Katso aika kiva blogi ROI:n (Return On Investment) mittaamisesta sosiaalisissa medioissa: sos.media ja ROI ja aiheestahan löytyy paljon tavaraa muualtakin.

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: , ,
Kategoria(t): Sosiaalinen media
One comment on “Sosiaalinen digimedia ja markkinointi, esimerkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: