Email-marketing: viestin edelleen lähettäminen vai jakaminen sos.medioissa?

Monet sähköpostimarkkinoijat käyttävät maileissaan linkkiä, jonka avulla viestin vastaanottaja pystyy lähettämään saadun viestin eteenpäin vaikkapa ystävilleen tai työkavereilleen. Tällaista linkkiä kutsutaan FTAF-linkiksi kansainvälisesti eli ”Forward-To-A-Friend-linkiksi”. Emme ole löytäneet tutkimusta Suomesta tämän toiminnan toimivuudesta, mutta amerikkalaisen Mediapostin mukaan vain 7 % alkuperäisen viestin vastaanottajista lähettää viestejä eteenpäin. Uskoisin luvun olevan Suomessa samaa tasoa tai jopa alhaisempi, vaikkakin olemme kyllä huomanneet, että esimerkiksi seminaareissamme paikalla istuu usein aivan toinen joukko kuin alkuperäinen sähköpostimarkkinoilla kutsuttu kohderyhmä: viestin edelleen lähettäminen toimii, mutta voisiko jokin toinen malli levittää sanomaa vielä paremmin?

Verkkokäyttäytyminen ja markkina on muuttunut vahvasti sosiaalisten medioiden (Facebook, LinkedIn, IRC Galleria yms.) vuoksi ja yksi hyvin ”lentoon” lähtenyt toimintamalli on ns. ”SWYN-linkitys” eli ”Share-With-Your-Network-linkitys”. Tässä mallissa viestin saanut henkilö jakaa viestin omalle verkostolleen, joka voi olla levittynyt joko yhteen sosiaaliseen verkkomediaan tai useampaan. Vahvaa viestin välittämistä siis ja ilman työlästä ”etsi kaveri osoitekirjasta ja kirjoita osoitteet erikseen-vaihetta”. FTAF-linkin funktio on tosin usein toinen, sillä sen ei ole usein tarkoituskaan käynnistää suurempaa kampanjaa tai jättää linkkiä elämään pitempään (varsinaiset viraalimarkkinointi-projektit ovat asia erikseen) mutta myös SWYN-linkkiä voidaan käyttää vaikkapa seminaarin markkinointiin tai muuhun rajattuun toimintaan ja vieläpä hyvin tehokkaasti.

Tehoa on saatavissa tosin viestin lähettämiseen suoraan kaverin postilaatikkoonkin: eiväthän kaikki kaverit edes ole samoissa sosiaalisissa medioissa ja esimies tai alainen halutaan ehkä pitääkin erossa näistä medioista ainakin työajalla. Forward-toiminnan kehittämisestä hyvän idean antaa Mediapost, lanseeraamalla jälleen uuden termin valtavaan termi-viidakkoon, PERFin. Tämä tarkoittaa ”Personalized Forwarding- toimintoa”, missä kaverille lähettäjä voi personoida sisällön ja valita vaikkapa juuri omalle kaverilleen sopivan palkinnon jos sellainen on saatavilla. Viraalimarkkinointia siis mutta myös viestin ”forward-toiminnon” kehittämistä.

Englanninkielentaitoiset löytävät aika kivan artikkelin PERF- aiheesta mm. Mediapostilta

Tietoja

Consulting services in strategy, sales and marketing

Tagged with: ,
Kategoria(t): Sähköpostimarkkinointi (email marketing)
One comment on “Email-marketing: viestin edelleen lähettäminen vai jakaminen sos.medioissa?
  1. Sana Simo sanoo:

    Olen vähän sitä mieltä, että Suomessa tuollaisen edelleen lähettämisen kulttuuri on reilusti alle 7% luokkaa. Jos viesti on pelkkää markkinointia eikä siinä ole mitään omaperäistä niin 5% voi olla jo saavutus. Uskon että normaali tilanteissa tuo 5% voi olla hyvin lähellä totuutta. Tämä on tietysti vain oma veikkaukseni asiasta…

    Noita eteenpäin lähettämissysteemejä varmasti kehitetään kokoajan ja tuollainen, että saa valita viestin sisällön olisi ihan tervetullut lisä myös Suomen markkinoille. Itse en sellaiseen ole törmännyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Klikkaa alta tilataksesi tämän blogin uudet artikkelit sähköpostiisi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: